24 Οκτ 2010

Orange squares with orange cream - Παστούλες πορτοκαλιού



Orange squares with orange cream. I have to say that I love using fruits whether it is for cooking or for pastry. This one is Stelios Parliaros’s recipe and it is very light as it doesn’t have butter or eggs. It is simply vitamins from orange juice and oil.

250 gr flour
160 gr oil
160 gr orange juice
½ t.s. baking powder
½ t.s. cinnamon
170 gr sugar

1 lt fresh orange juice
50 gr sugar
70 gr corn flour


Whisk all the ingredients in a large bowl until you have a wet dough. Put it in a pan with 24 cm diameter and bake it for about 50 minutes in 180οC. Let it cool while you make the filling. In a hot pan put 750 gr of the orange juice and bring in boil.
In another bowl whisk the rest of orange juice with the sugar and the corn flour.
Just before it comes to boil combine  the two mixtures and stir until it becomes cream. Add the cream in the base and let it cool before you cut it in squares.





Σήμερα δημιούργησα ένα γλυκό με ένα από τα φρούτα του Χειμώνα: πάστες πορτοκαλιού. Πρέπει να σας ομολογήσω ότι τρελαίνομαι να μαγειρεύω με φρούτα είτε πρόκειται για φαγητά είτε για γλυκά. Αυτήν είναι μια από τις συνταγές του Στέλιου Παρλιαρου  και είναι διαιτιτικό και νηστίσιμο γιατί δεν περιέχει ούτε αυγά ούτε βούτυρο. Μόνο βιταμίνες από τον χυμό πορτοκάλι και λάδι. Εγώ χρησιμοποίησα εξτρα παρθένο ελαιόλαδο αλλά αν κάποιος το θέλει πιο «ελαφρύ» στην μυρωδιά μπορεί να βάλει ηλιέλαιο.



ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ:
250 γρ. αλεύρι
160 γρ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
160 γρ. φυσικό χυμό πορτοκάλι
½ κουτ.του γλυκού μπέικιν πάουντερ
½ κουτ.του γλυκού κανέλα
170 γρ. ζάχαρη άχνη


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ:
1 κιλό φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
50 γρ. ζάχαρη
70 γρ. κορν φλάουρ
ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ:
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το πορτοκάλι και κατόπιν τα υπόλοιπα υλικά μαζί. Ανακατεύουμε με το χέρι και τοποθετούμε σε ταψάκι διαμέτρου 24 εκ. Ψήνουμε στους 180οC για 45-50 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει.

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ:
Αδειάζουμε σε μία κατσαρόλα τα 750 γρ. από το χυμό πορτοκαλιού και τη βάζουμε στη φωτιά. Στον υπόλοιπο χυμό ρίχνουμε το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Όταν ο χυμός ζεσταθεί καλά (χωρίς να βράσει), ρίχνουμε το χυμό με το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε συνεχώς. Όταν η κρέμα δέσει και αρχίζει να κοχλάζει, κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Βάζουμε την κρέμα πάνω από την βάση και αφήνουμε να κρυωσει καλά πριν το κόψουμε.

3 σχόλια:

  1. Yummy!
    Θα έχει ενδιαφέρον και με γεύση λεμόνι, ή και σαγκουίνι, για τέλειο χρώμα! Τι λες;

    Ζηλεύω τις φωτογραφίες σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Nenou
    μου εδωσες ωραια ιδεα τωρα με τα σανκγουινια! θα ειναι και πιο γλυκο! ή με μανταρινια θα το δοκιμασω επισης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. φαινεται ευκολη συνταγη και ενδιαφερουσα γευση.
    Αλλα αυτο μου με ξετρελενη ειναι η παρουσιαση των συνταγων σου!!!!!υπεροχη αισθητικη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή