31 Ιαν 2013

La ribollita - Σούπα με φασόλια ογκρατέν



Τώρα που αποενεχοποιησα τα φασόλια πειραματίζομαι μαζί τους με διάφορες συνταγές. Έπεσα πάνω σε αυτήν την συνταγη της ribolitta. Πρόκειται για μια παραδοσιακή σούπα από την Τοσκάνη  όπου ξαναζέσταιναν υπολείμματα μινεστρονε.



300 γρ φασόλια μέτρια

1 φλ πράσο ψιλοκομμένο

1 κλωνάρι σέλερυ ψιλοκομμένο

1 καρότο σε φέτες

1 ½ φλ κρεμμύδι σε φέτες

2 σκ σκόρδο ψιλοκομμένο

1 καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη

Ζωμό κότας

2 φύλλα δάφνης

2 κλωνάρια θυμάρι

2 κ.σ. δενδρολίβανο ψιλοκομμένο

Φέτες ψωμιού

Παρμεζάνα



Η αυθεντικη συνταγη που βρήκα ήθελε τα λαχανικά να σωταροντε και να βράζουν μαζί με χοιρινό κότσι αλλά εγώ την παράλλαξα λίγο και σας δίνω την δική μου εκδοχή.
Σοτάρω σε λίγο ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα όλα τα λαχανικά για λίγα λεπτά. Ρίχνουμε τα φασόλια , τον ζωμό τν δάφνη και λίγο θυμάρι και αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 3 ώρες σε μέτρια προς σιγανή φωτιά. Μόλις είναι έτοιμα πολτοποιούμε τα μισά φασόλια και τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα. Μεταφέρουμε όλη την σούπα σε πυρίμαχο σκεύος  αφού πρώτα έχουμε στρώσει τις μισές φέτες ψωμιού στον πάτο του σκεύους.
Σε τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο την μια σελίδα σκόρδου, το δεντρολίβανο και το θυμάρι. Τα αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για 1 λεπτό και μετά στραγγίζουμε το λάδι από τα αρωματικά. Τοποθετούμε φέτες ψωμιού πάνω από την σουπίτσα μας τις ραντίζουμε με το αρωματισμένο ελαιόλαδο και ρίχνουμε την τριμμένη παρμεζάνα. Κριτικάρουμε στον φούρνο για 20 λεπτά. Στο τέλος σερβίρουμε με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.





4 σχόλια:

  1. Καλημέρα Ιωάννα!
    Πολύ χαίρομαι που συμπάθησες τα φασόλια! Και αυτή η συνταγή είναι φανταστική, πολύ ωραία ιδέα το γκρατινάρισμα με ψωμί και παρμεζάνα!
    Πολλά φιλιά!
    ΥΓ. Κοντεύεις με τα μπεμπάκια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχω 1 μηνα ακομα ελπιζω.μπορει κ παραπανω;εσυ;εισαι πιο μπροστα αν θυμακαι;με το καλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ...ΑΠΟ ΠΑΤΡΑ
    ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΕ ''ΑΚΟΛΟΥΘΩ''...
    ΕΧΩ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΘΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΟΥ ΑΛΛΑ Κ ΤΑ ΥΠΕΡΟΧΑ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΑ ΣΟΥ ΟΠΩΣ ΠΕΤΣΕΤΕΣ ,ΠΙΑΤΑ, ΜΑΧΑΙΡΟΠΗΡΟΥΝΑ..ΦΩΤΓΡΑΦΙΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ
    ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ...Κ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΕΜΠΑΚΙΑ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστω παρα πολυ για τα ομορφα λογια σου!να τα λεμε πλεον:-D

      Διαγραφή