25 Ιουν 2013

Mascarpone beanotto with mushrooms and spinach – Φασόλια χάντρες με μασκαρπόνε , μανιτάρια και σπανάκι σε ριζότο στυλ


Βρήκα χθες φρέσκα φασόλια χάντρες ή αλλιώς borlotti beans . Τα πήρα αυθόρμητα αλλά μετά το μετάνιωσα γιατί δεν ενθουσιάζομαι με φασόλια και βαριέμαι τις κλασσικές συνταγές. Άρχισα να ξεφυλλίζω βιβλία μαγειρικής για χορτοφάγους που έχω γνωρίζοντας ότι τα χρησιμοποιούν αρκετά. Έπεσα πάνω στην παρακάτω συνταγή από το βιβλίο The green kitchen των David Frenkiel & Luise Vindahl και ξετρελάθηκα. Και δεν είχα άδικο. Τώρα σκεφτομαι να έχω πάντοτε προμήθειες φασολιών ώστε να φτιάχνω αυτό το πανέξυπνο και πεντανόστιμο «beanotto». Απίστευτα αρώματα και κρεμώδη υφή που θυμίζουν το κλασσικό ριζότο , γιαυτο και τα παιδιά ονομάσανε αυτό το πιάτο beanotto.


2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκ. Σκόρδο
100 γρ μανιτάρια κουμπιά σε φέτες
120 μλ λευκό ξηρό κρασί
250 γρ σπανάκι κομμένο
450 γρ φασόλια χάντρες ή borlotti beans
120 μλ ζωμό λαχανικών
60 γρ μακαρόνι
Φρέσκο θυμάρι
Αλάτι πιπέρι



 Αν έχετε φρέσκα φασόλια όπως εγώ  δεν χρειάζονται μούλιασμα αλλιώς ξερετε από βραδύς μούλιασμα σε νερό. Εγώ τα έβρασα μαζί με 1 καρότο και 1 πράσο και 2 φυλλαράκια δάφνης για περίπου 40 λεπτά. Κατόπιν τα στράγγιξα και τα άφησα στην άκρη.

Σε μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο , το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Ρίχνουμε το σπανάκι και το κρασί  και αφήνουμε να μαγειρευτούνε μέχρι να μαλακώσει το σπανάκι. Κατόπιν προσθέτουμε τα φασόλια και τον ζωμό και μαγειρεύουμε για άλλα 4 λεπτά. Στην συνέχεια χαμηλώνουμε στο ελάχιστο την φωτιά και ρίχνουμε το μασκαρπόνε, τον χυμό λεμονιού και το θυμάρι . αλατοπιπερώνουμε και έτοιμο για σερβίρισμα. Πασπαλίστε με ξύσμα λεμονιού στο σερβίρισμα.



2 σχόλια:

  1. Εγώ αγοράζω φρέσκα και τα ξεσπυρίζω και τα βάζω σε σακουλάκια στον καταψύκτη, μας αρέσουν περισσότερο από τα ξερά άσπρα φασόλια.
    Θα το δοκιμάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή με ωραία υλικά!
    Το μασκαρπόνε επίσης το λατρεύω, νομίζω δίνει εξαιρετική γεύση και υφή οπουδήποτε και αν χρησιμοποιηθεί!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή