28 Ιουν 2013

Red plum and rosemary vanilla tart tatin - Τάρτα με βανίλιες και δενδρολίβανο

Η ζέστη είναι εξαντλητική μερικές φορές. Ευτυχώς στο καινούργιο σπίτι έχουμε αρκετή δροσιά αλλά κάποιες ημέρες είναι ανυπόφορες. Το καλοκαίρι τρέχει αλλά ούτε που προλαβαίνω να καταλάβω πως περνάει ο καιρός. Και τα μικρά μεγαλώνουν ραγδαία. Ευτυχώς ο φίλιππος συνηθίζει σιγά σιγά τα αδερφάκια του και από την αντίδραση τους καταλαβαίνω ότι θα κάνουν ωραία παρειτσα σε λίγο καιρό. Βέβαια ο φίλιππος πλέον είναι παιδάκι. Το καταλαβαίνεις και από την εμφάνιση αλλά και από την συμπεριφορά. Οι φίλες του έρχονται συχνά για να παίξουν και σχεδόν συγκινούμαι όταν τα βλέπω να πηγαίνουν στο δωμάτιο του και να κλείνουν και την πόρτα για να παίξουν μόνα τους. Περνάει γρήγορα ο καιρός και μου φαίνεται σχεδόν αδιανόητο ότι θα έρθει η μέρα που θα βλέπω και τον Γιώργο και τον Έκτωρα να συμμετέχουν σε όλα αυτά τα ομαδικά παιχνίδια.

Όπως σας είπα κόσμος έρχεται συχνά εδώ, οπότε πάντα φροντίζω να έχω κάτι. Σήμερα έφτιαξα μια υπέροχη τάρτα με βανίλιες και ζύμη χωρίς γλουτένη απο το βιβλίο small plates sweet treats της Aran Goyoaga
Για την ζύμη
105 γρ ρυζάλευρο
35 γρ sorghum flour
3 κ.σ. άμυλο ταπιόκας
1 κ.σ. ζάχαρη
¼ αλάτι
110 γρ βούτυρο
6 – 8 κ.σ. παγωμένο νερό
Συνδυάστε τα 5 πρώτα υλικά στο μίξερ. Χτυπήστε 3 φορές. Προσθέστε το βούτυρο και χτυπήστε 10 φορές μεχρι το βούτυρο να γίνει στο μέγεθος αρακά. Προσθέστε το νερό  και χτυπήστε μέχρι να γίνει ζύμη. Μεταφερε την σε επιφάνεια εργασίας και ζυμώστε για λίγα λεπτά. Πλάστε την σε κύκλο και αφήστε την στο ψυγείο για 1 ώρα. Αργότερα απλώστε την σε έναν κύκλο όση είναι η ταρτιέρα σας.

Για την γέμιση
100 γρ ζάχαρη
30 γρ βούτυρο
2 κλωναράκια δενδρολίβανο
1 βανίλια
9 βανίλιες ώριμες κομμένες στη μέση χωρίς κουκούτσι
Σε τηγάνι βάλτε την ζάχαρη σε μέτρια προς υψηλή φωτιά και αφήστε την να λιώσει. Στην συνέχεια προσθέστε την υπόλοιπη και ανακατέψτε να λιώσει. Προσθέστε το βούτυρο , το δενδρολίβανο και την βανίλια μαζί με τα σποράκια της. Μόλις το βούτυρο λιώσει βάλτε τις βανίλιες μέσα με προσοχή με το κομμένο μέρος προς τα κάτω και ελαττώστε την φωτιά σε μέτρια. όταν οι βανίλιες είναι έτοιμες μαλακές αλλά όχι λιωμένες τοποθετήστε τις στην ταρτιερα με το κομμένο μέρος προς τα κάτω και περιχυστε τις με το σιρόπι. Αφαιρέστε το κλωναράκι βανίλιας και τα δενδρολίβανα. Από πάνω απλώστε την ζύμη. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 για περίπου 35λεπτά.

5 σχόλια:

  1. Υπέροχη φαίνεται η τάρτα. Λατρεύω τις βανίλιες και το χρώμα τους
    και την λίγο ξινή τους γεύση.
    Να χαίρεσαι τα μωρά σου, δυστυχώς (για μένα) μεγαλώνουν πολύ γρήγορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα, έχω μια φίλη που για κάποιους λόγους δεν μπορεί τη γλουτένη κι επίσης λατρεύει τις ξινές γεύσεις των φρούτων θα την συστήσω.
    Τα μωρά πολύ γρήγορα γίνονται μεγάλα κι εμείς στο τρέξιμο της ρουτίνας εκπλησσόμαστε από τις αλλαγές.
    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τέλειο χρώμα κ είμαι σίγουρη για τη γεύση.
    θα σε επισκεφτώ μέσα στη βδομάδα,αλλά ελπίζω να μην έχει τίποτα τέτοιο διαβολικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Mεγαλώνουν τα παιδάκια γρήγορα και εμείς δεν τα προλαβαίνουμε.
    Να τα χαίρεσαι τα αντράκια σου

    Η τάρτα σου απλή αλλά τόσο ιδιαίτερη.
    Δεν το είχα σκεφτεί το δεντρολίβανο σε γλυκιά τάρτα,αλλά ακούγεται πολύ ενδιαφέρον.

    Φιλια΄

    ΑπάντησηΔιαγραφή