27 Σεπ 2013

Swedish cardamon buns - Σουηδικά ρολά με κάρδαμο


Μου αρέσει τα πρωινά να έχω πάντα κάτι σπέσιαλ να προσφέρω. Είτε παν κεικς που είναι εύκολα , είτε κάποιο κέικ από την προηγούμενη είτε κρουασάν. Τα κρουασάν τα λατρεύω! Θυμηθείτε τα πολύπλοκα αλλά πενταπόσταγμα κρουασάν (συνταγή από Michael Roux) εδώ! Αυτά που έφτιαξα αυτή τη φορά δεν ξέρω που να τα συγκαταλέξω.. ειναι σαν κρουασαν ή σαν ρολά κανέλλας αλλά με διαφορετική γέμιση. Είναι σουηδικά κλασσικά και εμείς λατρεύουμε γιατί μας αρέσει το άρωμα του κάρδαμου. Αν δεν σας αρέσει το κάρδαμο μην τα κάνετε γιατί σας προειδοποιώ έχουν έντονη την γεύση του. Αν όμως σας αρέσει αυτή η «πικάντικη» γεύση του γλυκού κάρδαμο τότε θα ξετρελαθείτε με αυτά τα βουτυρένια ρολά!



Για την ζύμη
75 γρ βούτυρο
300 μλ γάλα πλήρες
425 γρ αλεύρι
14 γρ μαγιά ξηρή
2 κ.σ. κάρδαμο αλεσμένο
1.2 κ.γ. αλάτι
90γρ ζάχαρη

Για την γέμιση
1 κ.σ. αλεσμένο κάρδαμο
100 γρ βούτυρο
5 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας

Για επικάλυψη
1 αυγό χτυπημένο
2 κ.σ. ζάχαρη ανακατεμένες με 1 κ.γ. αλεσμένο κάρδαμο


Λιώστε το βούτυρο σε κατσαρολάκι και μόλις λιώσει ρίξτε και το γάλα μέχρι να γίνει χλιαρό . Αποσύρετε από την φωτιά. Σε μπολ ανακατέψτε το αλεύρι με την μαγιά, το κάρδαμο , το αλάτι και την ζάχαρη. Ρίξτε το γάλα με το βούτυρο και ανακατέψτε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει μια ελαστική ζύμη. Σκεπάστε και αφήστε να φουσκώσει περίπου 1 ½ ώρα. Στο μεταξύ ανακατέψτε τα υλικά της γέμισης.


Στην συνέχεια σε αλευρωμένη επιφάνεια χωρίστε την ζύμη σε 2 κομμάτια και απλώστε το κάθε ένα σε ένα παραλληλόγραμμο περίπου όσο λεπτή και μια πίτσα. Απλώστε στο κάθε κομμάτι την γέμιση και ρολλάρετε την ζύμη να γίνει ένα ρολό. Κόψτε με κοφτερό μαχαίρι κομμάτια και τοποθετήστε τα σε ταψί. Αφήστε τα να φουσκώσουν άλλα 15 λεπτά. Στην συνέχεια αλείψτε τα με το αυγό και πασπαλίστε από πάνω το μείγμα ζάχαρης με κάρδαμο. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 225 για 15 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου