30 Σεπ 2012

Σαββατιάτικο γεύμα με πίτα του βοσκού και τάρτα με ρικόττα, μέλι και φιστίκια



Σήμερα έχω δύο συνταγές που αξίζουν και οι δύο να τις δοκιμάσετε για να κάνετε ένα υπέροχο γεύμα στους αγαπημένους σας!

Για την πίτα του βοσκού
500 γρ κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι
1 καρότο
1 κλ σέλερυ
Κρασί
6-7 Ντοματάκια
2 κλ θυμάρι
600 γρ πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια
3-4 κ.σ. γάλα
50 γρ βούτυρο
80 γρ τριμμένη γραβιέρα γλυκιά
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Καβουρδίζω τον κιμά για λίγα λεπτά σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να γίνει. Στη συνέχεια ρίχνω το κρεμμύδι, καρότα, σέλερυ, θυμάρι και ελαιόλαδο και σοτάρω για μερικά λεπτά. Αλατοπιπερώνω. Σβήνω με το κρασί και ρίχνω και τα ντοματάκια κομμένα στην μέση. Αν χρειάζεται συμπληρώνω με λίγο νερό αλλά προσέχω γιατί δε θέλω να γίνει με σάλτσα ο κιμάς μου. Τον θέλω σχετικά στεγνό αλλά αφράτο.
Παράλληλα βράζω τις πατάτες σε αλατισμένο νερό μεχρι να μαλακώσουν. Στην συνέχεια τις στραγγίζω τις ξαναβάζω στην κατσαρόλα, ρίχνω το γάλα το βούτυρο και ανακατεύω πολύ καλά με το ειδικό εργαλείο που κάνουμε πουρέ. Ρίχνω και το μισό τυρί και αλαοπιπερώνω.
Σε βαθύ σκεύος φούρνου βάζω κάτω τον κιμά χωρίς πολλά υγρά και από πάνω στρώνω ομοιόμορφα τον πουρέ πατάτας. Ρίχνω και το υπόλοιπο τυρί και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 30 λεπτά. Έτοιμο ,νόστιμο και υγιεινό και νομίζω καλή ιδέα και για παιδιά .



Για την τάρτα με ρικόττα μέλι και φυστίκια
240 γρ ζύμη brisee
10 γρ πιπέρι άσπρο θρυμματισμένο
300 γρ ρικόττα
100 γρ μέλι
75 γρ φιστίκια ζεματισμένα και λεπτοκομμένα

Ετοιμάζουμε και ψήνουμε την ζύμη με τον γνωστό τρόπο για 40 λεπτά μέχρι να ψηθεί πλήρως στους 190 αρχικά και στην συνέχεια αφαιρούμε τα βαρίδια και το χαρτί , χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 170 και ψήνουμε άλλα 15 λεπτά.
Σε μπολ αναμιγνύουμε το τριμμένο πιπέρι με την ρικόττα και την μισή ποσότητα μελιού. Το απλώνουμε στην τάρτα με μια σπάτουλα ομοιόμορφα. Διασκορπούμε τα φιστίκια στην επιφάνεια και περιχύνουμε με το υπόλοιπο μέλι. Είναι απλά τέλεια και πολύ ντελικάτη!


4 σχόλια:

  1. Εκπληκτικά και τα δύο!!Θα δοκιμαστούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαινονται και τα δυο απολαυστικα εδεσματα!!με την προσωπικη πινελια σου στην παρουσιαση που τα κανει ασυναγωνιστα!!Να σαι καλααααα και να εχεις μια υπεροχη εβδομαδα!πολλα φιλιααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τι ομορφες φωτογραφιες!δεν εχω φτιαξει ποτε πιτα του βοσκου!οσο για την ταρτα , εχει υπεροχα υλικα , θελω να την δοκιμασω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή